Jag heter Anton Julius Björklund. Anton valde mamma och pappa för att det var det finaste namnet de kunde komma på som började på bokstaven "A". Pappa heter Andreas, min biologiska farfar hette Arne och farfarsfar hette Arvid. Mamma och pappa ville föra traditionen vidare att ha ett namn som börja på bokstaven "A". Anton var det enda pojknamnet mamma och pappa bestämt sig för så det var tur att jag passade att heta Anton. Även mitt andra namn, Julius, har jag fått från pappa. Pappa heter också Julius i andra namn och både mamma och pappa tycker att det är ett fint namn.

Om jag hade blivit en flicka så hade mamma och pappa valt namnet Emilia. Mamma tyckte att Ella var ett fint namn, men det ville inte pappa ha. Mamma och pappa hade jättesvårt för att komma på ett flicknamn, så det var väl tur att jag blev en pojke.

1996 var Anton två på namntoppen, bara slagen av Oskar. Det året fick 957 pojkar Anton som tilltalsnamn. De senaste åren har populariteten avtagit men Anton är fortfarande ett av namnen på 10-i-topp.
Anton är ett av 90-talets stora modenamn. Över hälften av de som heter Anton är under tio år gamla.
Förra gången Anton var ett modenamn var vid förra seklets början. Under stora delar av 1900-talet var namnet ovanligt, ända fram till dess Astrid Lindgren gav namnen Emil, Ida och Lina ny popularitet. Anton är namnet på Emils och Idas pappa i berättelserna om illbattingen från Lönneberga.
Anton har använts som dopnamn i Sverige sedan 1600-talet, i äldre tider förekom formen Antoni. Namnet härstammar från Grekland men har via latinets Antonius nått Tyskland och därefter Sverige. Betydelsen är oklar, en teori är att Anton betyder den oskattbare.
Anton eller Antonius finns i de flesta kristna länders almanackor den 17 januari till minne av en helig egyptisk asket från 300-talet som anses vara munkväsendets fader.

 

Julius är kanske på väg att återta sin forna plats på popularitetstoppen. Kring förra sekelskiftet var namnet ganska vanligt men har i flera årtionden varit helt urmodigt. Under 90-talet tredubblades dock antalet små pojkar som fick Julius som tilltalsnamn och namnet ligger nu runt 100-i-topp. I hela befolkningen finns det drygt 4 000 som heter Julius.
Julius är ett romerskt släktnamn, vilket de flesta förmodligen känner till tack vare Julius Cæsar. Julius har länge haft namnsdag för att hedra påven Julius I som levde på 300-talet. Men från och med 2001 är namnsdagen flyttad till samma dag som Julia.